Intu Victoria Centre, Nottingham

by Optelma Lighting

Published at: November 17, 2016

Projects

 

The £40 million re-model and refresh of intu Victoria Centre, Nottingham has transformed the Centre’s tired appearance, creating a vibrant and bold retail interior.

Optelma worked with lighting designers Hoare Lea Lighting to design and develop large, bespoke feature pendants that would work with the scale of the central mall. Suspended in the skylight bays, these elegant two-metre-high moulded ‘Conico’ pendants are key elements, which visually separate the retail spaces from the food and beverage courts, while softening the overall impression.

 

The custom-built pendants feature RGBW LEDs which enable a dynamic, yet subtle, uniform colour-change to take place throughout the day. This mirrors the colour-change within the walkways, thereby ensuring a co-ordinated visual appearance. Each Conico pendant has a 3000lm Xicato downlight built into the base, providing general illumination beneath as well as a platform for the emergency lighting.

 

Martin Breeden Development Director of intu commented: ‘The refurbishment of intu Victoria Centre has enhanced the centre’s look and feel throughout, and the lighting design has really complemented this, helping us to achieve a modern and welcoming environment.'


Team

Client: intu

Architect: Leslie Jones Architecture

Lighting Design: Hoare Lea Lighting

Contractors: Laing O'Rourke & Crown House Technologies


Photo credit: Redshift

 

Related articles